ЩО ЩУР ВІЩУЄ УКРАЇНІ...

ЩО ЩУР ВІЩУЄ УКРАЇНІ...

автор - Анфіса Букреєва- Стефко

Вже скоро, у гості до нас завітає Новий рік, що пройде під знаком Білого щура. Яким то буде цей рік, чим відзначиться? Певно, матиме яскраві риси отого підприємливого і розважливого звірка, що не тільки здатний здивувати людину вертким розумом й хитрощами, але й демонструє унікальні таланти(навіть мислі читає). До того ж, щур, в противагу від загально сприйнятої думки, може стати господарю: відданим компаньйоном, кращим другом. Загалом ця тваринка дуже товариська, рухлива, чутлива, весела та неабияка допитлива! Але добрі якості щура зможуть розкритися лише за умов гідної уваги й любові до нього людей, відчуття родинного затишку, яке вони подарують. Про характер щурів, про те, які вони мають якості, цікаво розповіла «Вістям Придніпров’я» професійний щуровод, Анастасія Маценко

Цього вусаня – слід поважати!

- Настю, напередодні Нового року люди все частіше згадують про щурів, бо ж вони нині – символ свята. Сьогодні най популярні дарунки: цукерки, ляльки, статуетки у вигляді цих тваринок. Як думаєте, можливо, краще вже дарувати живе «звірятко»?

- Ні у якому разі не даруйте щура, якщо людина заздалегідь не прохала й до цього не готова. Ніколи не даруйте будь-яку тварину дітям, коли батьки не готові за неї турбуватися! Нині, напередодні Нового року, серед справжніх щуроводів йде роз’яснювальна компанія: «Щур – не дарунок!» Переконані, що ця тваринка не має бути ані іграшкою, ані сувеніром! Це жива істота. Її треба любити, тримати у належних умовах. І це має бути не вузька клітка, а бажано об’ємна. Але й там не можна весь час тримати тваринку! Щур дуже рухомий, не маленький(400-700 грам) за розмірами й потребує простору для життя. У мене, наприклад, п’ять самців жили у вольєрі, розміром два метри на 1, 9 м. Але, не можна тримати щурів цілий день навіть у великій клітці! Треба, бодай увечері, випускати, аби ходили по дому, квартирі. Це активна тваринка, що живо усім цікавиться, досліджує. Але найбільше вона дієва у нічний час. Що теж треба брати до уваги!



- Побутує думка, що щурам майже не потрібен догляд, тому тримати у себе гризуна – може будь-хто…
- Це абсолютно помилково. Бо той же декоративний щур вимагає постійного спілкування з людиною. От і, обов’язково тримати щурів не на самоті, - у парах, причому одного полу(або разом хлопчики, або дівчатка). Не держіть різнополих разом! Бо щури розмножуються кожні три тижні, – кількістю посліду до 15 осіб. Самці вигодувати таку кількість щурят дуже важко! Згодом, виникає й складне питання: куди пристроювати усю цю купу малюків. Загалом, за умов цивілізованого щуровоства, одна самка має народжувати не більше ніж два рази за життя, а краще – один.

- Чому ліпше тримати у себе не менш як дві особі?
- Бо щур потребує спілкування з собі подібними. Ті, хто вже не один рік захоплюються цими тваринками, можуть утримувати і три, і п’ять та навіть вісім щурів. Наголошую! Одного полу! І це в принципі нормальна кількість. Бо ж коли Ви маєте 5 тваринок, – можете споглядати за їх складною соціальною ієрархією, агатогранними відносинами між собою. Ви бачите хто з ким товаришує, ворогує. Надзвичайно цікаво!

- Подейкують, що щури – то такі собі екстрасенси…Передбачають події. Й добре відчувають енергетику людини, настрій.
- Так. Вони сприймають багато інформації телепатично. Трапляються випадки, коли передчасно відчувають поганий настрій людини, й ніби попереджають його – можуть навіть викусювати вії, аби ви не плакали. Також щури відчувають злість, роздратування. Навіть якщо цього не видаєте. Наприклад, приходите з роботи у поганому настрої, – а щурів знайти важко, вони ховаються. Також щури добре реагують на звуки, власне ім’я. 

- Щури дещо схожі на людей? Вони теж мають свій ієрархічний розділ, складну спільноту?
-Так, можна стверджувати, що у них існує добре сформоване суспільство. Якщо триматиме більш ніж три особі, у вас буде не тільки вожак зграї, але й його заступник. Причому, не завжди ватажок бере на себе усі «мілкі» справи. Часто: улагодження стосунків між членами зграї, розділ їжі, так звана «роль поліцая» -то клопіт заступника. Але коли головний щур помирає, чи то здає «посаду» за віком, – тоді головним стає не його заступник і не обов’язково най крупніший щур! Тут все як у людей! Приходить до влади саме най хитріший та най розумніший серед спільноти.

-Тож, аналогія: «щур» й «людина» - багато у чому збігається?
-Так, Ми схожі. Тому й багато людей тримають у себе цих тваринок.


Щурячий Світ


- Як щури сприймають людину, господаря? 
- Як члена своєї зграї. Тож часто буває, що доводиться брати «важелі керівництва», й наводити лад у «щурячому суспільстві». Декого з самців, які виявляють себе як домінуючі у зграї та занадто бешкетують(кусаються, тощо,) – приструнити за законами «щурячого світу». Ні у якому разі не бити! Треба виказати себе як домінуючу особину! Це робиться нескладно. У щурів, домінуюча особина, - має перевертати на спину «підлеглого». Якщо Ви щура перевернули на спину й трохи притримали у цьому положенні, – ознака покарання, приниження. Але це треба робити лише за умов провини щура, а не задля розваги. Ці тварини добре розуміють за що їх покарано. Без провини не варто перевертати щура!

- Чи можна тримати щура в квартирі з іншими тваринами? 
-Це все дуже індивідуально. Є щури, які панічно бояться котів. А є такі, які котів взагалі не лякаються. У нас стрічаються випадки, коли кіт лякається щурів. Бо вони йому: то шерсть деруть, то ще щось роблять. Бувають собаки, що мають міцні мисливські гени й вони можуть атакувати щурів. Але у моїх знайомих є собака, яка просто обожнює щурів. Раніше у цій родині тримали щурів. А тепер не мають часу, але пес, коли хто лишає щура на перетримку, - надзвичайно щасливий. Це кращий для собаки час! Він облизує отого щура, треться об нього, грає з ним. От і в Одесі є щуровод, у якого пітбуль гарно уживається зі щурами!
Маємо друзів, у яких живе ціла купа тваринок разом і всі уживаються у одній квартирі: і щури, і собаки і коти. Але завжди треба бути готовим до якоїсь ситуації, до «родинних війн» між тваринками.(усміхається).

- Дехто з людей упереджено відносяться до щурів, вважаючи їх не дуже безпечними тваринами, навіть брудними. 
- Так, думають, наприклад, що щури є рознощиками хвороби. Це зовсім не так, особливо якщо говорити про декоративних. Щури навпаки страждають від людського впливу. Декоративний щур виведений з так званої «лабораторного», який на генетичному рівні має проблеми зі здоров’ям. І закладені вони медиками, людиною. Щури не є переносниками хвороби, але самі часто хворіють: онкологічними захворюваннями, мають проблеми з легенями та з серцем. Нажаль онкологія – то найчастіше. Тож самок рекомендують стерилізувати. Також люди думають, що щури - агресивні. Але це теж неправдиво. Бо й дика тварина буває агресивною, але лише тоді коли «щура у кут» загонять. А декоративні щури агресивні не бувають, - лише за умов якщо з ними неправильно поступають. Чи то людина сама веде себе жорстоко. 

- І все ж, де у Дніпрі краще щура придати? Аби не принести додому «кота у мішку»?
- Загалом не раджу купувати щурів в крамницях чи «з рук у бабусь». Краще брати через спільноту щурозаводчиків. В Україні є офіційний форум, що присвячений щурам та тим, хто полюбляє цих тваринок. Він має назву «Крысье место». Там можна не тільки знайти тваринку, але й довідатися про її родовід й отримати консультацію щодо утримання. Чому краще придбати щура у щурозаводчика? Бо тоді 100% ймовірності, що Ви отримаєте гарну, здорову, спокійну тваринку й будете знати усе про її характер, родовід та з якого вона розплідника. 

- Декоративні щури можуть відрізнятися за окрасам, тощо. Які найпопулярніші нині?
- Щури не мають пород, як інші домашні тварини, відрізняються між собою лише за типом шерсті та видом вух. Бувають щури: звичайні, гладкошерсті та щури з кучерявим волоссям(кілько видів) й лисі щури. Але нині вже лисі щури(або сфінкси) заборонені до розведення. Бо вони були менш природні: відзначалися слабким здоров’ям. Загалом, коли у щура нема волосся – ця тваринка схильна до хвороби. Тож нині здебільше розводять щурів з шерстю. Вона може бути майже непомітною, але є.

- А як можна привітати щура з Новим роком?
- Якщо говоримо про подарунки, то щур –то така тваринка, що над усе любить домашній затишок. Тож кращий подарунок для щурів на Новий Рік – невеличкий будиночок, гарний друг поруч та любов і увага господаря, щоби тваринка не лишався на самоті. Відчувала до себе турботу, опіку.

- Якщо охарактеризувати рік 2020, виходячи з характеру щурів? То яким бачите цей рік?
- Рік точно не буде нудним. Наповненим великою кількістю знайомств, буде відрізнятися яскравим бажанням «пізнати усе навкруги», в основі усього – взаємодія між людьми. І все ж, час пройде дуже швидко, як життя щура. У щура життя коротке, тож він прагне за нього встигнути якнайбільше. Тому цю тварину не треба обмежувати у її потребі пізнавати Світ, у прагненні свободи. Як і людей. Також в основі 2020 року буде найвища цінність – любов та родинне тепло!

У щура життя коротке, тож він прагне за нього встигнути якнайбільше.


для бажаючих підтримати автора - Приват Банк 5168757310621810

Коментарі